Om oss

Gävle Flygplats

Gävle Flygplats, en gång i tiden en livlig nod för regional luftfart, ligger i Rörberg, Valbo socken, en position som tjänat som en strategisk länk mellan städerna Gävle och Sandviken. Från dess ursprungliga öppnande i början av 1970-talet, har flygplatsen tjänat som en vital förbindelsepunkt, med rutter som en gång i tiden inkluderade Bromma och Göteborg. Denna anläggning, som under sin glansperiod ägdes gemensamt av Gävle och Sandvikens kommuner tillsammans med Försvarsmakten, har bevittnat regionens expansion och utveckling från luften.

Under årens lopp har flygplatsen genomgått betydande förändringar. Efter omklassificeringen 2016, som ledde till en minskning av kommersiell trafik, har Gävle Flygplats anpassat sig till nya verksamheter, inklusive allmänflyg och privatflyg, vilket fortsätter att prägla dess identitet. Trots den nuvarande tillfälliga stängningen för flygtrafik, som dikteras av [NOTAM ES/D0466/23] och varar till den 19 januari 2024, förblir flygplatsens historia en berättelse om anpassningsförmåga och tjänst.

Gävlebygdens Flygklubb

Sedan vår grundning 1938 har Gävlebygdens Flygklubb varit en pelare i det regionala flyget, med rötterna djupt förankrade i Gävles rika flyghistoria. Vår klubb, som har verkat från olika flygfält genom åren, har varit en kraftfull plattform för inte bara flygutbildning utan också för prestigefyllda tävlingar, där våra medlemmar har uppnått nationell och internationell berömmelse. Med en lång tradition av innovation och excellens, var vi pionjärer i att arrangera det första världsmästerskapet i precisionsflyg och fortsätter att upprätthålla en hög standard inom flygsporten genom vår årliga Gävle ranking.

Vårt engagemang sträcker sig bortom tävlingsarena till viktiga samhällstjänster som skogsbrandsflygbevakning, vilket betonar vår klubbmedlemmars hängivenhet till samhällets välfärd. Klubben, som är stolt baserad på Gävle Flygplats, fortsätter att vara en central del av det lokala flygsamhället, och vår Cessna 172 Skyhawk är ett vittne till de många uppdrag vi utför med passion och professionalitet.

Välkommen till en klubb där flyghistoria och framtid möts, där varje flygtur bidrar till vår gemensamma berättelse och där varje medlem spelar en roll i att hålla himlen öppen och vårt gemenskapsband starkt.
Sök